http://www.hitwebcounter.com/
Dit aquarium heeft de afmetingen 200x60x50, bruto dus 600 liter.Deze bak staat nu inmiddels alweer 8 jaar (sinds september 2005) in mijn huiskamer. De vorige had dezelfde afmetingen maar was na jaren gebruik toch niet meer helemaal krasvrij, dus vervangen.

De achterwand heb ik zelf gemaakt van pur-schuim,met daarin,om voor extra schuilplaatsen te zorgen, pvc-buisjes.Daarna heb ik met verschillende kleuren acrylverf, geel,groen en zwart, de boel geschilderd en toen het nog nat was direkt bestrooid met gewassen metselzand. Dit geeft een wat natuurlijker effect als het onder water is.Daarna goed laten drogen en in de bak gekit,het geheel goed gespoeld en na enkele weken de bak ingericht.


Op de bodem liggen piepschuim platen, ter voorkoming van glasbreuk,van 2 cm dik. Daarop eerst de onderste stenen,"Grauacke", geplaats en daarna goed gewassen metselzand rondom de stenen en op de rest van de bodem gebruikt. Toen dit gedaan was de rest van de stenen geplaats en gevuld met leidingwater wat bij ons een pH 7,9 en een dH 8,6 heeft ( volgens het waterleiding bedrijf ). Ik doe verder helemaal niets aan waterbehandeling want mijn vissen voelen zich hier heel goed bij.

Ik filter over 3 Eheim potten ( type 2213, 440 liter p/uur ), gevuld met alleen watten. Vanuit 2 van deze filters gaat het water ( vanuit elk filter apart) door een afgedichte pvc buis van 1 meter lang en 5 cm. rond, gevuld met keramische pijpjes, waarin kleine gaatjes geboord zijn.Het water sproeit hieruit in grote bloembakken gevuld met hydrokorrels, ongeveer 25 cm. dik.Het water is dan inmiddels boven mijn aquarium aangekomen ( deze bakken staan boven mijn aquarium ) en sproeit dan door de gaatjes die in de onderkant van die bakken zitten terug in mijn bak.
Dit heeft als voordeel een constante gasuitwisseling aan het wateroppervlak, dus ook een hoog zuurstof gehalte in mijn bak.
De derde filteruitlaat gaat direkt terug de bak in, ter hoogte van de waterspiegel sproeit deze over het wateroppervlak.

Als verlichting gebruik ik 2 grolux 58W lampen, 2 "blue sky" 30W lampen en 2 "blue sky" 38W lampen die vanaf `s ochtends 9.00 uur beginnen te branden, eerst de grolux,anderhalf uur later de 30W lampen en dan weer anderhalf uur later de 38W lampen. Ze gaan `s avonds vanaf 20.00 uur in omgekeerde volgorde weer uit zodat om 23.00 uur het licht weer uit is.
De totale belichtingstijd komt hiermee dus op 14 uur en dit uit zich dan ook in een redelijk goede alggroei op de stenen.

De temperatuur schommelt door het jaar van 24 graden in de wintermaanden tot 28 graden in de zomermaanden.

Als beplanting gebruik ik in deze bak javavaren en Anubias "nana", die het vrij goed doen, maar echter niet in het malawimeer voorkomen. De vissen laten deze ook goed met rust.
Voorheen gebruikte ik altijd vallisneria en hoornblad (als dit voorradig was) maar mijn vissen kunnen de vallisneria maar niet met rust laten.


De bevolking in deze bak bestond tot enkele maanden geleden (2007) voornamelijk uit "non-mbuna s" zoals Aulonocara jacobfreibergi "Eureka", Copadichromis borleyi "Kadango", Cyrtocara moorii en Protomelas steveni "Taiwan Reef". Daarbij zwommen 2 groepjes "mbuna s", n groepje gele Labidochromis caeruleus en n groepje Melanochromis cyaneorhabdos. Verder zwommen er op dat moment toch nog talloze jongen rond, voornamelijk "maingano"en "caeruleus", ondanks dat er ook een paartje Sciaenochromis fryeri in deze bak rondzwom.
In het voorjaar van 2008 heb ik besloten om net als Thimo me meer toe te gaan leggen op het houden van "mbuna". Ik heb toen mijn "moorii's", de "taiwan reefs" en de "kadango's" verkocht en ben op zoek gegaan naar nieuwe bewoners, die ik al vrij snel gevonden had. De bevolking van mijn bak is sinds die tijd nauwelijks meer gewijzigd, op dit moment (Maart 2013) zwemmen er de volgende soorten in rond:

Cynotilapia afra "Cobue", 1 man met 2 vrouwen
Labeotropheus fuelleborni "marmelade", 1 man met 3 vrouwen
Labidochromis chisumulae, 1 man met 3 vrouwen
Melanochromis cyaneorhabdos, 1 man met 3 vrouwen
Metriaclima callainos, 1 man met 3 vrouwen
Metriaclima hajomaylandi, 1 man met 2 vrouwen
Metriaclima sp."msobo" Magunga, 1 man met 3 vrouwen
Sciaenochromis fryeri "iceberg", 1 man met 2 vrouwen
Tropheops sp."red cheek" Likoma, 1 man met 3 vrouwen

Daarnaast hebben we in de loop van 2008 ook enkele kweekbakken geplaatst waarin we toen, tot midden 2012, de volgende soorten gehouden hebben:

Astatotilapia calliptera "Thumbi East"
Cynotilapia afra "Likoma"white top
Gephyrochromis moorii "Msuli"
Labidochromis caeruleus "Nkhata Bay"
Labidochromis caeruleus "yellow"
Metriaclima sp."elongatus usisya"
Metriaclima sp."zebra long pelvic" Mdoka
Pseudotropheus sp."elongatus spot"

De bovenstaande soorten hebben ook allemaal wel eens een periode in mijn huiskamerbak rond gezwommen, het was leuk om wel eens de ene soort af te wisselen met de andere zodat je hun gedrag wat beter kon bekijken als ze in een bevolkte bak zaten i.p.v. een kweekbak.

aqua johan overzicht



Met deze link ga je terug naar mijn nieuwe bak. (Nieuw aquarium, vanaf 2014-heden)


Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2024. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com